De eerste Helmondse school

Al in de middeleeuwen had Helmond een school. Die stond op de hof bij de kerk. Wij denken bij een kerkhof aan een begraafplaats, maar in het verleden was die betekenis veel ruimer. 

 

De gehele ruimte rondom de kerk heette kerkhof en daar werden allerlei gemeenschapsactiviteiten gehouden. Zelfs als de hele bevolking moest vergaderen, werd dat in de open lucht op de kerkhof gedaan. Maar er werd ook les gegeven in een gebouw dat daar stond. Op de kaart van Helmond van Guicciardini, met de doortocht van prins Maurits in 1602, is de school herkenbaar. Hij lag helemaal achteraan op de kerkhof bij het kerkpaadje tegen de wal.

/upload/verhalenbank_poost/2010-week03bklein2.jpg
De Helmondse stadsschool kende twee afdelingen. De eerste afdeling was de Duitse school, waar de kinderen leerden spellen, lezen, schrijven en eventueel rekenen. In die naam betekent Duits het Nederduits ofwel Nederlands. Voor veel kinderen was na de Duitse school het leren in een klas voorbij. Zij leerden daarna in de praktijk bij hun vader of bij een ambachtmeester. De tweede afdeling was de Latijnse school. Die werd vooral bezocht door kinderen die een voorbereiding nodig hadden voor de universiteit. Na 1648, na de vrede van Munster, ging het slecht met de Latijnse school en verdween die om pas aan het einde van de 18e eeuw opnieuw opgericht te worden. Katholieke ouders stuurden hun kinderen naar de Latijnse school in Gemert of in de Spaanse Nederlanden. Maar de Duitse school bleef tot 1846 gevestigd op zijn oude plekje. Daarna werd het een bedelingshuis van waaruit de armen in de stad bedeeld werd. We hebben één foto waarop de school, toen al bedelingshuis, staat. Hierop staat hij pal naast de tussen 1873 en 1875 gebouwde broederschool. Die torent hoog boven zijn kleine voorganger uit.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Budel
Amerikaanse militairen lopen tijdens de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 over een kale vlakte waar ooit de Demer was. Door meerdere bombardementen was de Demer, behalve winkelstraat ook hoofdverkeersader, volledig verwoest. Beeldcollectie RHCe
Pieter Weemers
De Tour de France ploeg in Eindhoven:  Jan Leenders, Jac Gemser, Wout Wagtmans, Hans Dekkers, Harrie Schoenmakers, Gerard Voorting, Kees Pellenaars (ploegleider), Gerard Peters, Wim Dielissen en Wim van Est in 1951. Fotograaf A. van Beurden – collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...