Cartoons Ton Smits naar RHCe

Originelen in depot, scans publiek op www.archieven.nl

Op vrijdag 17 februari 2012 hebben de Stichting Ton Smits en mevrouw Smits-Zoetmulder de collectie cartoons vervaardigd door Ton Smits overgedragen aan het RHCe. Wethouder Mary-Ann Schreurs liet zien hoe de scans van de cartoons op archieven.nl eenvoudig zijn op te roepen en te bekijken.

De collectie die ondergebracht wordt bij het RHCe bestaat uit cartoons, schetsen en schetsboeken en allerhande werk dat Ton Smits in opdracht van onder meer bladen als Playboy, Daily Telegraph en The New Yorker vervaardigde. Reden voor de overdracht van dit materiaal aan het RHCe is dat het Ton Smits Huis niet beschikt over de ideale bewaarcondities zoals die wel in het RHCe aanwezig zijn.

Eerder zijn alle cartoons, voorstudies en schetsen, ruim 10.000 stuks, een voor een gescand en van passende beschrijvingen voorzien. De originele werken van Ton Smits kunnen niet door het publiek worden opgevraagd in het RHCe, wél is een groot deel ervan online te bekijken op www.archieven.nl, een website waaraan 75 landelijke archiefdiensten, waaronder het RHCe, deelnemen. Wethouder Mary-Ann Schreurs zal vrijdagmiddag laten zien hoe de cartoons eenvoudig op te roepen zijn.

Ton Smits (1921-1981) was een bekend cartoonist en genoot wereldfaam. Hij woonde en werkte in het pand aan de rand van de Genneper Parken dat twee jaar na zijn dood voor het publiek geopend werd als Ton Smits Huis en waarin de nagedachtenis aan zijn indrukwekkende oeuvre levend gehouden wordt. Smits, ook wel de stenograaf van de humor genoemd, won tal van prestigieuze prijzen waaronder de Gouden Palm op de Salon van de Humor in het Italiaanse Bordighera.

Zelf online cartoons van Smits bekijken? Ga naar www.archieven.nl > direct zoeken in Archieven en collecties > tik ‘cartoons’ of ‘Ton Smits’ en klik op ‘zoek’.

afbeelding:
Een man schaatst voor een vrouw een luie acht. Hij heeft daarin twee punten gezet zodat het op ogen lijkt die haar vriendelijk aankijken. De vrouw vindt het leuk en wordt er verlegen van. Oostindische inkt op papier.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Thomas van Kempenstraat
De vlaggen uit
Naam Zesgehuchten
Ondanks een intensieve reclamecampagne waarin jonge dynamische mensen figureerden bleef het tobben met het imago van de DAF personenwagen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...