Kasteel van Eindhoven

Het kasteel van Eindhoven heeft van ca. 1420 tot ca. 1676 ter plaatse van het huidige restaurant Ravensdonk op de hoek van de Vestdijk en Ten Hagestraat gestaan. De heren van de stad en hun familie gebruikten het kasteel van tijd tot tijd als woning.

Na de verwoesting van de stad in 1486 worden kasteel en de inpandige Sint-Jacobskapel hersteld. Vanaf het midden van de 16de eeuw en vooral tijdens de Opstand (1568-1648) had het kasteel veel te verduren, niet alleen door de vele belegeringen, maar ook door de permanente aanwezigheid van soldaten van beide oorlogvoerende partijen. Daarnaast diende een van de gebouwen ook nog als woning van de schout of stadhouder van Eindhoven en van de rentmeester van de heer.

De gewassen pentekening dateert uit een tijd dat het kasteel al niet meer bestond. Maker moet Jacob Stellingwerf (1667-1727) zijn, die alleen natekende naar voorbeelden (vanaf 1722). Voor het Eindhovense kasteel heeft hij de belegeringsprent van Baudartius (1612) gebruikt.

Bronvermelding: RHCe, Prentencollectie T-0025

Foto Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Mitja Zastrow
Wapen Leende
De turftrein
Akte van overdracht, gepasseerd voor schepenen van Geertruidenberg, door Jan Cornelis Joppen van Baevels en Jan Jans Schoonemans te Dordrecht, als voogd van Janneken Cornelis Joppen van Baevel, kinderen van Cornelis Job Jacobss. van Baevel en Lijntgen Jans Schoonemans, aan hun broer Jacob Cornelis Joppen van Baevel, van 2/3 part van een huis, pottenbakkerij, klein huis, loodsen, grond, erf en toebehoren, gelegen opden haverdijck ontrent den manhuijs steijger ofte poorte, genaamd den Vergulden Poth, te Geertruidenberg. 1635 juni 08
images/hourglass.png

ZOEKEN...