Tropische hitte in Gestel

Het dorpje Gestel in vroeger dagen

In de zomer van 2003 had het dorpje Gestel te maken met een tropische hitte, met alle ongemakken van dien. Negentig jaar eerder was dat ook het geval en toen had de grote buur een verfrissende verrassing in petto. De reporter van de Eindhovense en Meierijsche Courant doet op 30 augustus 1913 verslag:

“ Wie onze gemeente kent, weet dat we van stof niet verstoken zijn en natuurlijk vooral in deze tropische dagen nu de laatste vochtdeeltjes door de warmte verdampt worden, kunnen we ons een vaag denkbeeld vormen van de Sahara. Bomen en huizen, dieren en mensen ondervinden de last er van in hevige mate.

’t Waait op bij de minste luchtverplaatsing, ’t bedekt alles met een grauwgrijze laag, ’t dringt binnen door de kieren van venster en deur tot ergernis der propere huisvrouwen – ’t benadeelt eigenlijk, en dit is niet ’t minst, ons aller gezondheid.

We konden onze ogen niet geloven: daar reed me zo waar bij de volle middaghitte de flinke sproeiwagen die G.E. [Gemeente Eindhoven] is gemerkt door de Hoogstraat en sproeien deed hij ook! Wel moest hij telkens stadwaarts om te vullen, maar we hadden dan toch een welsprekende gewaarwording wat voor weldaad het water is.

Bij informatie vernamen we dat aan niemand deze extra verrassing bekend was. Burgemeester Kolfschoten had eenvoudig de stad verzocht eens een keer met den sproeiwagen ons wat op te komen frissen”.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Groenpad gezien vanaf het Beugelsplein.  Foto-atelier Prinses Helmond
Het uitgaan van de Philipsfabriek in 1951 ter hoogte van de kruising Mathildelaan-de Jonghlaan, fotograaf A.W. van de Kerkhof | Beeldcollectie RHCe
Het nieuwe station van Eindhoven in aanbouw.
images/hourglass.png

ZOEKEN...