Driek de Veldwachter

Het gezin van Driek de Veldwachter in 1912

De veldwachter van vroeger kon rekenen op respect en ontzag van de bevolking. Vooral Strijp kon trots zijn op haar veldwachter Hendricus Senders, beter bekend als “Driek de Veldwachter met zijn es ist erreicht-knevel”, zoals de krant het bij zijn 25-jarig jubileum omschreef.

Hendricus Senders werd in 1905 veldwachter in Strijp. In 1919 verrichtte Driek enkele belangrijke arrestaties. Hij arresteerde C. van den Bult voor de diefstal van bijlen die voor de ontginningen gebruikt werden. C. verkocht de bijlen en ging van het geld naar de bioscoop. De broer van C. was eerder al gearresteerd wegens diefstal van ‘waschgoed’. ‘Nog steeds vindt men op den Bult rare snuiters’, schreef de Meierijsche Courant.

Aan het begin van 1919 pakte Driek ook een lid van de jeugdige dievenbende uit Philipsdorp op. De bende was een plaag voor Strijp en omgeving. In de krant vroeg men zich af of ‘de veiligheid onzer omgeving elken dag opnieuw aan zulke kortbroeksche deugnieten moet worden opgeofferd, omdat de gevangenissen te vol zitten?’ Eén van de jongens van de bende maakte zichzelf verdacht toen hij voor maar liefst één gulden snoep inkocht. Ter vergelijking: van f 1,50 kon een gezin met 5 kinderen een week huur betalen. Driek greep de 11-jarige jongen in de kraag.

 

Op de foto van rond 1912 zien we Hendricus met zijn vrouw Helena Aarts, zijn dochter Cornelia Hendrika Domitia, zijn zoon Pieter Frans Michaël en zijn ouders.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Koffie de smeerolie van de democratie. Tijdens de vergadering van de gemeenteraad eind jaren tachtig schenken de koffiedames een  vers gezet kopje koffie en thee. Fotograaf: N. Swinkels | Foto Enface – coll.  RHCe
Wapen Eindhoven
brandweerwagen
0128424bartelsruitersport
images/hourglass.png

ZOEKEN...