Heilige Joseph, patroon van de stad

Sint Jozef aan de zijgevel van de Catharinakerk.

De stad Eindhoven en omliggende dorpen begonnen in 1903 al aardig in elkaars richting te kruipen en het was slechts een kwestie van tijd voordat Groot-Eindhoven in 1920 een feit zou worden.

De Rooms-Katholieke geestelijkheid leek het daarom wenselijk een “stadspatroon” te kiezen voor Eindhoven en de omliggende dorpen Woensel, Stratum, Gestel en Blaarthem, Strijp en Tongelre. Er zat ook een praktische reden aan dit besluit. Elk dorp had een afzonderlijke kerkpatroon en dit betekende dat bij viering van de feestdag van deze patroon vrijaf werd gegeven als op zondag. Bedrijven in Eindhoven en omgeving misten dus geregeld hun werknemers en dit gaf problemen. Door voor één en dezelfde patroon te kiezen zou het aantal vrije dagen beperkt worden tot één. Na onderling overleg werd de Heilige Joseph gekozen tot algemeen patroon en de parochies zouden hun heilige als tweede patroon behouden.

De bisschop van Den Bosch, Wilhelmus van de Ven, toog naar Rome en kreeg op 1 mei 1903 toestemming om aan het voorstel gevolg te geven. Op 22 augustus 1903 volgde het definitieve besluit en dit betekende dat 19 maart als zondag en dus als de algehele feestdag gevierd zou worden. De parochiële patroonsdagen behielden hun kerkelijke waardigheid maar golden voortaan als werkdag. Het feit dat Sint-Joseph patroon is van Groot-Eindhoven is terug te vinden op de Sint-Catharinakerk. Aan de zijgevel van de kerk is een beeld van de heilige uit 1906 te zien, waarschijnlijk gemaakt door de Eindhovense beeldhouwer Jan Custers. Het beeld is afkomstig van de in 1971 afgebroken pastorie en is in 1974 op de kerk geplaatst.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Ontdekken
Schoepp komt op 2 maart 1935, samen met zijn verloofde mejuffrouw Diessen, aan bij het gemeentehuis, om geïnstalleerd te worden als burgemeester
De cacaofabriek en de strohulzenfabriek.
Het afgebrande hotel St. Lambert in Helmond op 6 februari 1956. Fotograaf onbekend.
Gebied Zeelst