Spelende kinderen op straat, ‘ons mam’ in haar schort achter het fornuis, ploegende boeren, winkels en mode, maar ook schoolfoto’s of films van optochten, verjaardagen en straattaferelen: duizenden foto’s en films met verhalen over leven en werken, bidden en feesten, wonen en ontspannen in Brabant. Ruim 400 films uit de filmcollectie van het RHCe zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en beschreven. Al deze films van het RHCe en die van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en het Regionaal Archief Tilburg (RAT) zijn nu voor iedereen raadpleegbaar op www.brabantinbeelden.nl. 

Beeldverhalen: een feest van herkenning  

Het leven in Brabant van de laatste anderhalve eeuw is vastgelegd in honderdduizenden foto’s en films, zowel door professionele fotografen en filmmakers als door amateurs. Het team van BrabantinBeelden maakt een selectie uit dat enorme aanbod, combineert foto’s en films over een bepaald onderwerp en vertelt het verhaal erachter. Samen geven de beelden én verhalen een inkijkje in het Brabantse leven van alledag, maar ook dat van bijzondere dagen. Van grofkorrelige zwart-witbeelden tot achtmillimeterfilmpjes en videobanden: BrabantinBeelden opent je ogen voor duizend-en-een bekende en onbekende verhalen. Ze zijn gerangschikt op thema: van werk, gezondheid, recreatie en de jaren ’50 tot geloof, liefde, feest en de jaren ’80. Veel verhalen zijn een feest van herkenning. Het kan u zelfs een weerzien met mensen uit uw eigen levensgeschiedenis opleveren.  

Gedeeld plezier  

Brabant is de provincie van samen, delen, geven en krijgen. Dat geldt ook voor foto’s en films. BrabantinBeelden gunt zoveel mogelijk mensen het plezier om samen herinneringen aan Brabant te delen. In talloze schoenendozen, kasten of op zolder liggen foto’s en films van een voorbije tijd die letterlijk uit het zicht zijn geraakt. Om ook in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden ervan nú veiligstellen. U kunt ons daarbij helpen.  

Doen we niets, dan blijft er niks van over. En wordt dat wat nu nog bij mensen thuis op zolder ligt, bij verhuizen of na overlijden weggegooid. In Brabant was er nog geen instelling die zich provincie-breed inzette voor het behoud van historische filmbeelden. Daarom hebben het RHCe, het BHIC en later ook het RAT deze handschoen opgepakt. De kwetsbare oude filmrollen moeten actief worden geconserveerd, soms gerestaureerd, want gaan anders letterlijk verloren in de tijd. We beschikken over een speciaal ‘koudedepot’, een ruimte die qua temperatuur en luchtvochtigheid is afgestemd op oud filmmateriaal. Ook hebben we expertise om films te bekijken, te digitaliseren en te beschrijven. Op dit moment bevat de database zo’n 1300 filmtitels die allemaal online te streamen zijn. Dat aantal zal de komende tijd fors groeien. bij het RHCe loopt een project om in 2023 nog 1400 films te digitaliseren. 

Ook uw gewone films zijn bijzonder!  

BrabantinBeelden bewaart foto’s en films van ons verleden. Nu en voor de toekomst. Samen met alle Brabanders vormen we ons foto- en filmgeheugen van Brabant. Help mee, want ook uw gewone films zijn bijzonder. Wilt u meer informatie of heeft u films die u wilt aanbieden? Neem contact met ons op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen u graag.