Notice: Undefined index: hoofdcategorie in /var/www/rhc-eindhoven.nl/includes/overzicht.php on line 28 Notice: Undefined index: ID in /var/www/rhc-eindhoven.nl/includes/overzicht.php on line 29 Driemaal de Demer. | RHCe - Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Driemaal de Demer.

Eindhoven – In de collectie van fotograaf Van Mierlo kwamen we een opname tegen van de Demer zoals deze er uitzag in 1957. Om het beeld compleet te maken zien we hier een drietal foto’s. We zien de Demer zoals deze eruit zag ruim voor de oorlog. In het midden zien we het droevige resultaat van het zogenaamde Sinterklaasbombardement in december 1942. En zoals gezegd, de opname uit 1957.

De reden dat de Royal Air Force tot bombarderen van De Demer overging, was de productie van radiobuizen door Philips. 30 procent van de radiobuizen die de Duitsers in handen kregen waren namelijk geproduceerd in de Philipsfabrieken. Op die bewuste zondag 6 december 1942 gooiden 92 bommenwerpers ruim 60 ton aan bommen op de binnenstad. De Demer en de Fellenoord liepen daardoor grote schade op. 80 procent van de gedropte bommen kwam daadwerkelijk op de bedrijfsgebouwen van Philips neer. Het administratiegebouw en enkele voorraadgebouwen werden volledig verwoest. De schade aan de productiegebouwen was echter een stuk minder, waardoor de productie een half jaar later al weer op peil was. Het bombardement liet onder de burgerbevolking diepe sporen na. Er waren 135 directe slachtoffers en ongeveer 1250 burgers raakten dakloos.  Zoals gezegd waren de fabrieken na een half jaar weer in bedrijf. De Demer was nog jarenlang een kale vlakte midden in de stad. Vanaf 1953 neemt de wederopbouw aan de Demer een grote vlucht, met als resultaat de opname rechts gemaakt door Van Mierlo.

 

Rechts: De Demer in 1957. Fotograaf F. van Mierlo.

images/hourglass.png

ZOEKEN...