Uw zoekacties: Lager Huishoud- en Nijverheidsschool St. Martha (LHNO), 1951-1987
x10002 Lager Huishoud- en Nijverheidsschool St. Martha (LHNO), 1951-1987
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10002 Lager Huishoud- en Nijverheidsschool St. Martha (LHNO), 1951-1987
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Archiefvormer
10002 Lager Huishoud- en Nijverheidsschool St. Martha (LHNO), 1951-1987
Inleiding
1. Archiefvormer
De LHNO school te Heeze is ontstaan uit een initiatief van de deken-pastoor van Heeze. Het schoolbestuur bestond uit enkele fabrikanten. Het aanbod van voortgezet onderwijs voor meisjes was bij de stichting van de school nog beperkt en men dacht nog sterk in het patroon van de voorbereiding op huishoudelijke taken en moederschap. Het LHNO-school type heeft zich, ondanks de veel grotere nadruk op het aspect van nijverheid en administratieve en verzorgende taken niet echt kunnen evolueren. In retrospectief kan men dus zeggen dat ze een duidelijk gedateerde schoolvorm is geweest. Kenmerkend voor de jaren vijftig. De school volgde hierin de landelijke trend. Toen het denken over de vorming en het onderwijs voor meisjes vooral met het oog op de uitoefening van een beroep en het bekleden van een zelfstandige positie in de maatschappij begon te veranderen ten nadele van het lagere beroepsonderwijs en ten faveure van het algemeen vormend voortgezet onderwijs hadden de huishoudscholen zoals ze gemeenlijk werden genoemd hierop geen antwoord. Meisjes hadden inmiddels ook de keuze de LTS te bezoeken terwijl het volgen van onderwijs aan de LHNO voor jongens zeer onaantrekkelijk was. Al of niet misplaatst kreeg de LHNO een minder gunstige betekenis zodat ook de school in Heeze voortdurend minder leerlingen trok. De opheffing volgde in 1983.
Opgericht op 23-2-1951, de school is gesloten op 1-8-1985. De stichting is geliquideerd op 7-11-1987. Bevat tevens Stichting Mater Amabilissschool (opgericht september 1959; in 1970 opgegaan in Stichting Mater Amabilisschool te Geldrop; vormingsinstituut voor jonge katholieke vrouwen). De school in Heeze is ontstaan op initiatief van de pastoor en enkele fabrikanten. Het onderwijs was vooral gericht op de taken van de vrouw als huisvrouw. Later werden ook andere mogelijkheden aangeboden. Het aantal leerlingen voor puur huishoudonderwijs nam dan ook sterk af.
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Heeze-Leende
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS