Uw zoekacties: Gilde St. Joris Vlokhoven, Eindhoven, 1901-1939
x10093 Gilde St. Joris Vlokhoven, Eindhoven, 1901-1939
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10093 Gilde St. Joris Vlokhoven, Eindhoven, 1901-1939
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
INLEIDING
10093 Gilde St. Joris Vlokhoven, Eindhoven, 1901-1939
INLEIDING
In juli 1896 bleek het Woenselse St. Jorisgilde nog slechts te bestaan uit een zestal leden, zodat besloten werd alle activiteiten te staken. Op 24 juli 1901 kwam er in het Bierhuis van J. Verhoeven aan de Kerkweg in Woensel een groep mensen samen die het plan opvatten het gilde nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in een heroprichtingsvergadering op 25 augustus 1901 waarin de leden tevens het nieuwe reglement voor het gilde goedkeurden en een bestuur kozen. De contributie werd vastgesteld op 15 cent per maand. Jaren later zou dat verhoogd worden tot 20 cent. Het gildehuis werd gevestigd in het Bierhuis van L. van de Gevel aan de Kerkweg te Woensel. De eerste teeravond, altijd een hoogtepunt in het jaarlijkse leven van een gilde, werd van bier voorzien door twee bierbrouwers, Jos van der Harten uit Eindhoven en de weduwe A.A. van de Heuvel uit Woensel. Een van de belangrijkste bezittingen van een gilde is het vaandel. De leden brachten daartoe in een buitengewone ledenvergadering een bedrag bijeen van Fl. 41,25. Het vaandel werd gekocht bij de firma J. Laumen en Zn te Roermond. De Woenselse bierbrouwer Arnout van den Heuvel nam in 1904 het beschermheerschap van het gilde op zich. Toch leek het gilde wederom geen voorspoedig leven beschoren. Reeds op 26 december 1927 moesten de leden besluiten tot het tijdelijk op non-activiteit stellen van het gilde. De bezittingen, zoals vaandels, wapens en gildezilver werden in bewaring gegeven bij L. van de Gevel-Donkers aan de Kloosterdreef. De verzekeringspremie werd door het gilde voor een periode van tien jaar doorbetaald. Toch werd op 26 maart 1936 het gilde in cafe H. van de Hurk heropgericht met een ledenbestand van 37 leden.
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Eindhoven
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS