Uw zoekacties: Collectie J. Henselmans Eindhoven, 1922-1978
x10113 Collectie J. Henselmans Eindhoven, 1922-1978
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10113 Collectie J. Henselmans Eindhoven, 1922-1978
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
INLEIDING
10113 Collectie J. Henselmans Eindhoven, 1922-1978
INLEIDING
Jan Henselmans werd op 13 december 1922 te Eersel geboren. Hij overleed te Eindhoven op 25 februari 1978. Hij was getrouwd met Henny Spliet, die op 25 februari 1964 overleed.

Aktiviteiten

Jan Henselmans was van beroep architect. Daarnaast was hij ook werk zaam als publicist.
Hij stichtte de vereniging Cultureel Contact als een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en kunstminnenden. 1)
Na de dood van zijn vrouw trok hij zich steeds meer terug uit het openbaar leven.
Zijn aktiviteiten in de laatste jaren van zijn leven waren gericht op de door hem opgerichte stichting Inconform en op de stadsvernieuwing in zijn woonwijk De Bergen in Eindhoven.
Zijn belangstelling voor deze stadsvernieuwing was tweeledig. Hij was bewoner van deze stadswijk en hij had er belangstelling voor vanuit zijn beroep als architect.

De stichting Inconform werd in 1965 opgericht door J. Henselmans, F. Allard, P. Koppert en N. Hoogers.
Deze oprichting was tot stand gekomen door dat Jan Henselmans in 1963, naar aanleiding van de conflicten in Hollandscheveld, een ingezonden stuk in de Tijd- Maasbode schreef.
Die conflicten waren ontstaan uit het feit dat alle boeren bepaalde heffingen voor het Landbouwschap moesten gaan betalen. Sommigen boeren, de zogenaamde "Vrije Boeren" onder leiding van Boer Koekoek weigerden dit. Op last van de overheid werden hun boerderijen ontruimd. Dit gebeurde in maart 1983 bij enkele boeren in Hollandscheveld.
Op deze ingezonden brief kreeg Jan Henselmans een reactie van de priester F. Allard, Van hem kwam het plan om een liga van vrije mensen op te richten. Hieruit ontstond Inconform.

De stichting Inconform was een onafhankelijke vrijheidsbeweging en had ten doel:
a. -het bevorderen en doen respecteren van de door God geschonken persoonlijke vrijheid, menselijke waardigheid en zeIfverantwoordelijkheid, dit overal wáár, en in alle omstandigheden zulks apelleert aan of niet strijdig is met de international "Rechten van de Mens", onze Nederlandse Grondwet, en de morele of christelijke ethische normen;
b. -het tegengaan van eenvormigheid, massaficatie, gelijkschakeling collectivisme, dirigisme, bureaucratie, ambtelijke dictatuur en gevaarlijke machtsconcentraties in het maatschappelijk bestel;
c. –het handhaven en verdedigen van recht en waarheid, vooral met betrekking tot de menselijke persoon;
d. –stimuleren van oprechte gemeenschapszin en gezonde maatschappelijke verhoudingen, dit mede met betrekking tot het sociale en economische leven, de politiek, het organisatiewezen, de gezondheidszorg, kunst, wetenschap, onderwijs, natuur, techniek, sport, ontspanning, bedrijfszaken en beroepsleven, arbeid, pers, radio, televisie, enz.;
e. –het ijveren voor een geode, mooie, bewoonbare wereld en een gezonde ontplooiing van het menselijk levensklimaat. 2)

Deze doelen werden voornamelijk verwezenlijkt door het schriftelijk protesteren tegen alles waar bij dat nodig was. Daarnaast warden er publicaties uitgegeven. De stichting werd bestuurd door een curatorium. De leden moisten deskundig zijn op een zo breed mogelijk terrein en over het gehele land verspreid woonachtig zijn. In 1977 werd de stichting opgeheven.

Verantwoording van de inventaris

De collectie van Jan Henselmans werd in november 1978 door drs. W.C.M. Smits, lid van het curatorium van Inconform, aan het gemeentearchief van Eindhoven geschonken.
De collectie van Jan Henselmans bestond uit twee duidelijke delen. Een pak stukken die betrekking hadden op zijn werk in het kader van de stadsvernieuwing in de Bergen. En elf ordners die betrekking hadden op de stichting Inconform.
De verdeling die Jan Henselmans gemaakt had in de ordners kon voor een groot gedeelte worden aangehouden bij de inventarisatie. De ordners waren verdeeld in:
6 ordners met correspondence, 3 ordners betreffende algemene zaken van Inconform, 1 ordner met documentatie over abortus, en 1 ordner met ontwerpen van artikelen en/of lezingen.
Bij de inventarisatie heb ik de indeling van de ordners met correspondentie, ontwerpen en documentatie aangehouden.
De stukken uit de ordners betreffende de algemene zaken van Inconform heb ik gerangschikt naar onderwerp.
In de inventaris heb ik bij de beschrijving een onderscheid gemaakt in "correspondentie" en "stukken". Wanneer de term "stukken" is gebruikt, geeft dit aan dat er naast brieven ook documentatie als krantenknipsels, brochures, nota's e.d. worden aangetroffen. De omvang van de gehele collectie bedraagt 85 cm.

1)Gedachtenisplaatje J. Henselmans
2)Statuten van Inconform
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Eindhoven
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS