Uw zoekacties: Wollenstoffenfabriek A. van der Heijden en Zoon
x10353 Wollenstoffenfabriek A. van der Heijden en Zoon
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10353 Wollenstoffenfabriek A. van der Heijden en Zoon
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Archiefvormer
10353 Wollenstoffenfabriek A. van der Heijden en Zoon
Inleiding
Archiefvormer
Het bedrijf is ontstaan uit de activiteiten van de "fabriquer" Antonius van der Heijden en hield zich in de negentiende eeuw bezig met de handel in en de fabricage van bukskin en kloosterdoek. In 1909 was het bedrijf eigendom van de weduwe van Hendrik van der Heijden, Anna C.P.P. Goossens en haar kinderen. De zonen Anton en Willem voerden de directie. Echte kwaliteitsproducten werden niet gefabriceerd. Alleen met het kloosterdoek werden goede bedrijfsresultaten bereikt. Waarschijnlijk is deze activiteit overgenomen van de firma J. de Louw. De familie was door erfenis in bezit gekomen van dit bedrijf. De naam zal ook na de samenvoeging gevoerd blijven worden voor de handel in kloosterstoffen, getuige de opmaak van briefhoofden uit 1898. Op zijn beurt was de firma J. de Louw een voortzetting van de vennootschap van de weduwe E. Muyters en F. van Zeeland. Opvallend voor de firma van wollen- en halfwollen manufacturen A. van der Heijden en Zoon is dat dit bedrijf de voor de productie benodigde wol praktisch geheel door ruilhandel met de boeren in de omgeving verkreeg. Inkomsten werden ook verkregen door het spinnen in loondienst voor andere fabrikanten. In 1907 werd het bedrijf door brand getroffen; een deel van het gebouw en de nieuwste machines gingen hierbij verloren. Nieuwe investeringen brachten de productie spoedig weer op het oude peil. Het aantal werknemers bedroeg ongeveer veertig, waarvan tien personen in de weverij werkten. De vakkennis van de eerste generatie fabrikanten moet niet te hoog worden aangeslagen. Ondanks het overlijden van één van de firmanten Willem in 1931 wist het bedrijf zich in de crisis te handhaven. De fabricage van wollen en halfwollen manufacturen werd in de zestiger jaren gestaakt. De verminder¬de vraag naar kloosterstoffen ten gevolge van vernieuwingen in de kerk is hierbij waarschijnlijk toch geen beslissende factor geweest, omdat de totale textielproductie door de klassieke familiebedrijven zich in een neerwaartse spiraal bewoog.

Kenmerken
Datering:
1836-1952
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Geldrop-Mierlo
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS