Uw zoekacties: Collectie Van Poppel, Eindhoven, 1728-1967
x10463 Collectie Van Poppel, Eindhoven, 1728-1967
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10463 Collectie Van Poppel, Eindhoven, 1728-1967
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
INVENTARIS
3 Afbeeldingen
a Foto's
Records 1 t/m 100
6394 H. Farman-tweedekker met als aviateur de Belg Verschaeve, waarschijnlijk op een weiland ergens in Riethoven/Dommelen , 13-11-1910
Erfgoedstuk
10463 Collectie Van Poppel, Eindhoven, 1728-1967
INVENTARIS
3 Afbeeldingen
a Foto's
6394
H. Farman-tweedekker met als aviateur de Belg Verschaeve, waarschijnlijk op een weiland ergens in Riethoven/Dommelen , 13-11-1910
Erfgoedstuk
Beschrijving:
H. Farman-tweedekker met als aviateur de Belg Verschaeve, waarschijnlijk op een weiland ergens in Riethoven/Dommelen
Datering:
13-11-1910
Extra gegevens:
Het toestel is een H. Farman-tweedekker. In de jaren 1910-1911 vlogen enkele personen met dat type in Nederland, te weten de Nederlanders Van Meel en Wijnmalen en de Belgen Verschaeve, de Laminne en Dutrieu. Deze toestellen leken op elkaar maar hadden toch kleine verschillen, zoals beschilderingen, vorm bovenvleugel, etc. Door nu op die details te letten, kan men de mogelijkheden Van Meel, Wijnmalen, de Laminne en Dutrieu alvast schrappen. Blijft over de aviateur Verschaeve. In 1911 bezat hij echter een Farman-tweedekker waarvan het bovendek langer was dan het onderdek. Deze mogelijkheid valt dus af en het jaar 1910 blijft over. Op 11 oktober 1910 doet Verschaeve mee aan de raid van Kiewit-Hasselt naar Maastricht en beschadigt hij daar zijn Farman. Zie hiertoe de foto in het boek Een eeuw luchtvaart boven Kiewit. Bij die foto valt op dat bovenvleugel en ondervleugel even lang zijn, net als bij het toestel op uw foto.Verschaeve maakt daarna met een comité uit Valkenswaard de afspraak om op 13 november 1910 van Hasselt naar Valkenswaard te vliegen om daar te demonstreren. Die dag bereikt hij Valkenswaard niet, omdat vermoeidheid, tegenwind en invallende duisternis hem dwingen in de omgeving van Riethoven te dalen (volgens Dagblad van Noord-Brabant; de Meierijsche Courant spreekt eerder van een terrein langs de rijksweg van Borkel naar Valkenswaard, op de grens van Westerhoven en Dommelen). De storm beschadigt die nacht zijn Farman en het toestel wordt teruggebracht naar Kiewit. Nieuwe afspraken resulteren in een vliegweek te Valkenswaard van van 4 tot en met 11 december. Deze vliegweek slaagt wel.
De foto zelf is behoorlijk donker en zeer waarschijnlijk heeft de fotograferende linnenfabrikant Van Nuenen deze op het eind van die 13e november te Riethoven/Dommelen genomen."

Adres:
Bergeijk, Riethoven,
Vervaardiger:
Nuenen
Inlichtingen:
Wilt u meer informatie of een reproductie bestellen, neem dan contact op met infostudiezaal@rhc-eindhoven.nl
Documenttype:
Fotografische documenten
Materiaalaanduiding:
Afdruk
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 700
Records 701 t/m 800
Records 801 t/m 900
Records 901 t/m 996
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Eindhoven
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS