Uw zoekacties: Architect Reinier Tybout, (1923) 1928-1999
x10881 Architect Reinier Tybout, (1923) 1928-1999
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10881 Architect Reinier Tybout, (1923) 1928-1999
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
INLEIDING
10881 Architect Reinier Tybout, (1923) 1928-1999
INLEIDING
I REINIER TYBOUT (1915-2006), ARCHITECT.
Reinier Tybout wordt op 16 april 1915 als oudste van vier kinderen in Scheveningen geboren. Na de gemeentelijke HBS te hebben doorlopen, behaalt hij in 1935 het diploma MTS, richting bouwkunde. Deze opleiding is onderdeel van de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Aansluitend volgt hij aan dezelfde academie de driejarige architectuuravondcursus. Later volgt hij ook nog enkele jaren de avondopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst.
Hij vervult vanaf 1938 verschillende functies tot hij in 1946 in dienst treedt bij het bureau van de Eindhovense architect Martien H. J. van Beek, die als bouwmeester van katholieke gebouwen bekendheid geniet.
In 1955 kan hij zijn wensdroom vervullen, namelijk op veertigjarige leeftijd een zelfstandige praktijk voeren. De eerste opdracht is een hervormde kerk te Uden. Hierna volgen meer protestantse kerken. Rond 1965 krijgt het bureau steeds meer opdrachten voor de bouw van scholen, maar ook voor andere projecten. Een van de grotere is de bouw van Huize ’t Gruytveld, een tehuis voor geestelijk gehandicapten in Terheyden. Tybout werkt samen met aantal andere architecten, het meeste met Kees Valstar.
Naast zijn werk vervult Tybout nog een aantal nevenfuncties, zowel in het verlengde van zijn beroep als daarbuiten. In 1993 wordt Tybout voor zijn verdiensten de Tectotroop voor BNA leden toegekend. In 1995 wordt er een tentoonstelling over zijn werk gehouden in museum Kempenland te Eindhoven.

Bron:
Thoben, P, Reinier Tybout; architect, Eindhoven 1995

II VERANTWOORDING INVENTARISATIE

Het archief bevond zich in het woonhuis met kantoor van Tybout aan de Nestorlaan 35 te Eindhoven. Het was verdeeld over het kantoor en de zolder. Het grootste deel van het archief bestond uit mappen en dozen met een werknummer. In de mappen bevonden zich de bouwtekeningen, in de dozen stukken en/of bouwtekeningen. Deze eenheden zijn bij inventarisatie gehandhaafd en op werknummer gerangschikt. De werknummers met een V betroffen de projecten die met Kees Valstar waren uitgevoerd. Deze zijn apart gerangschikt. In het archief bevond zich een lijst met uitgevoerde werken (bijlage bij de inventaris). Niet van alle werken is archiefmateriaal aangetroffen.
In het kantoor stond een ladekast met calques. De inhoud hiervan is per lade in een map verpakt en bij elkaar gehouden. In een lade zaten schetsen van projecten en objecten.

Omdat een belangrijk moment in het leven van Reinier Tybout de vestiging van zijn eigen bureau was, is deze scheiding ook in de inventaris aangebracht.

In overleg met de familie zijn de volgende stukken vernietigd: declaraties van het bureau, honoraria van het bureau, rekeningen van het bureau, en “stukken” (geleidebriefjes) van het bureau. Deze stukken hadden weinig informatieve waarde. De dossiers over de projecten bieden voldoende informatie.

Het RHCe heeft een 16-tal schetsen die in ZO-Brabant zijn gemaakt overgenomen en opgenomen in haar Topografisch Historische Atlas onder atlantisnummers 128864 t/m 128879. Deze zijn via de beeldbank in te zien.

De omvang van het archief beslaat na bewerking 13 meter.
Het archief is in bewaring gegeven.
Op het archief berusten geen openbaarheidsbeperkingen.
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Eindhoven
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS