Uw zoekacties: Stichting "Blauwhout", 1992-2003
x10914 Stichting "Blauwhout", 1992-2003
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

10914 Stichting "Blauwhout", 1992-2003
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
INLEIDING
10914 Stichting "Blauwhout", 1992-2003
INLEIDING
De Stichting Blauwhout was een kunstenaarsinitiatief in Geldrop dat bijna 10 jaar heeft bestaan. Het was een voortzetting van het Beeldhouwersoverleg dat in 1990 tot stand kwam naar aanleiding van een manifestatie van 14 beeldhouwers onder de naam "EILAND", een tentoonstelling in Eindhoven. Twee Geldropse kunstenaars, Fe Bazelmans en Joost Simnons namen het initiatief deze stichting om te vormen en te voorzien van een nieuwe naam "BLAUWHOUT". De naam duidt op een blauwe kleurstof, oko wel campeche-hout genoemd, die op het eind van de achtste eeuw in Europa op de markt kwam. Het is een plantje, afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika.
De doelstelling was om beeldende kunst zo dicht mogelijk onder de aandacht van de inwoners van Geldrop te brengen. Enkele leegstaande panden in het centrum van Geldrop zijn hiertoe ingericht voor tentoonstellingen, zodat al winkelend de Geldropse bevolking de kunst ontmoette. Daarnaast liep een project waarin particulieren een beeld in hun tuin lieten plaatsen. In een van de tuinen werd na plaatsing van een beeld een high-tea georganiseerd. Dit project duurde drie zomermaanden en werd begeleid door een fietsroute.
In 2001 werden de activiteiten beëindigd. Het geldelijk overschot werd ingezet om in de gemeente Geldrop een blijvend kunstwerk op te richten. Dit werd het muzikale tekstwerk "Allegro" van de Eindhovense kunstenaar Tjeu Teeuwen. Het werk werd geplaatst in het Sociaal-cultureel centrum Hofdael.
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Geldrop-Mierlo
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS