Uw zoekacties: RK parochie Woensel-zuid, 1626-2003

11189 RK parochie Woensel-zuid, 1626-2003

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
INVENTARIS
VII ARCHIEFSTUKKEN WAARUIT HET VERBAND MET DIT ARCHIEF NIET IS GEBLEKEN
11189 RK parochie Woensel-zuid, 1626-2003
INVENTARIS
VII
ARCHIEFSTUKKEN WAARUIT HET VERBAND MET DIT ARCHIEF NIET IS GEBLEKEN
NB:
Het kartuizerklooster te Roermond werd in 1785 door Jozef II opgeheven. De kloostergoederen werden beheerd door een rentmeester die ook de kloosterarchieven bewaarde. Deze kloosterarchieven kwamen begin Franse tijd te Brussel terecht en werden in 1953 aan het Rijksarchief in Limburg overgedragen. De beide charters hebben die weg niet gevolgd, maar zijn al vroegtijdig uit het kloosterarchief verdwenen. De enige reden die ik kan bedenken is dat de tienden te Posterholt na de opheffing van het kartuizerklooster in 1785 werden aangekocht door het kathedrale kapittel te Roermond. Het ligt dan voor de hand dat het kapittel bij die gelegenheid ook op de tienden betrekking hebbende charters verwierf. Het kapittel zelf werd in de Franse tijd in 1797 opgeheven. Het archief kwam niet in het bezit van de Fransen, maar geraakte gedeeltelijk zoals ook het bisschoppelijk archief in handen van de bovengenoemde Guillon. Het zou dus kunnen zijn dat de twee charters via erfgenamen van de laatste kanunniken in Eindhoven terecht kwamen. (bron dr. GHJ Venner, RHC-Limburg)

Kenmerken

Gemeente:
Eindhoven
Type archief:
Particulier