Uw zoekacties: J.A. van Lieshout, Helmond, 1918-1955
x12005 J.A. van Lieshout, Helmond, 1918-1955
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

12005 J.A. van Lieshout, Helmond, 1918-1955
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
12005 J.A. van Lieshout, Helmond, 1918-1955
Inleiding
Johannes Antonius van Lieshout werd op 20 september 1891 geboren te Gemert als zoon van H. van Lieshout en A.M. Pennings. Hij was van beroep sigarenmaker en woonde voor het grootste deel van zijn leven in de Van Brusselstraat 14 te Helmond, samen met zijn moeder en zuster. Hij overleed op 1 mei 1959. Op 2 mei 1959 werd in het Helmonds Dagblad een kort In Memoriam aan hem gewijd.

Van Lieshout is bekend geworden door zijn vele lange prestatietochten per fiets. Hij fietste door heel Europa, en bezocht daarbij vele bedevaartsplaatsen zoals Banneux, Lisieux en Lourdes. In 1929 fietste hij heen en terug naar Rome in 29 dagen. Deze tocht maakte hem nationaal beroemd. Bij die gelegenheid werd hij door de paus in audiëntie ontvangen.

Zijn sportieve vermaardheid leidde ertoe dat anderen, die ook dergelijke prestaties wilden leveren, bij Van Lieshout te rade gingen. In de jaren dertig besloot Van Lieshout tot de oprichting van een reisbureau, waar hij met zijn kennis en ervaring (fiets-)toeristen van dienst kon zjin. Van enkele van zijn reizen maakte hij verslagen, die werden gepubliceerd in het dagblad "De Zuid-Willemsvaart".

De nagelaten collectie bescheiden van J.A. van Lieshout werd op 1 september 1959 door zijn broer A.W. van Lieshout aan de Gemeentelijk Archiefdienst van Helmond geschonken. Het archief bestaat hoofdzakelijk uit stukken die betrekking hebben op de door J.A. van Lieshout verreden fietstochten. Het archief bevat ook enige medailles, die berusten in het Helmonds Gemeentemuseum. De oorkonde ter gelegenheid van de pauselijke audiëntie berust in de Topografisch-Historische Atlas van de Gemeentelijke Archiefdienst.

Aan de raadpleging van het archief zijn geen openbaarhiedsbeperkende voorwaarden verbonden.
De omvang van het archief bedraagt 0,4 m'.
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Helmond
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS