Uw zoekacties: Stichting "Tentoonstelling 1938 KLIM OP" Helmond, 1938-1939
x12140 Stichting "Tentoonstelling 1938 KLIM OP" Helmond, 1938-1939
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

12140 Stichting "Tentoonstelling 1938 KLIM OP" Helmond, 1938-1939
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
INLEIDING
12140 Stichting "Tentoonstelling 1938 KLIM OP" Helmond, 1938-1939
INLEIDING
Op initiatief van de toenmalige burgemeester van Helmond, A.J.W.M. Moons, werd ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina te Helmond in de periode 30 augustus-11 september 1938 een tentoonstelling gehouden voer industrie, handel, land- en tuinbouw, kunst en folklore. Doel van deze tentoonstelling was om het Helmondse bedrijfsleven te stimuleren door middel van een expositie van eigen produkten. De tentoonstelling kreeg iva een georganiseerde prijsvraag de naam "Klim Op".
Ter voorbereiding en organisatie werd een stichting in het leven geroepen met een bestuur onder voorzitterschap van P.F. van Vlissingen.
J.T.H.M. Maas, ambtenaar bij de gemeente helmond, werd als eerste secretaris aan het bestuur toegevoegd. Het bestuur startte zijn werkzaamheden begin maart 1938 en beëindigde deze in november 1939, nadat rekening en verantwoording aan het gemeentebestuur was afgelegd.
In de voorbereidingsperiode werden door het bestuur diverse werkcomité's gevormd voor de diverse onderdelen nl. textielindustrie, metaalindustrie, middenstand, land- en tuinbouw, kunst en folklore, ontvangst, algemene deelname, pers en propaganda, attracties, orde en toezicht en tenslotte technische zaken. De voorzitters van de diverse comité's vormden samen met het stichtingsbestuur het hoofdcomité.
De tentoonstelling werd gehouden in grote tenten, die geplaatst waren op het terrein van de firma J.A. Raymakers aan de Kanaaldijk. Rondom deze tentoonstelling werden vele attracties georganiseerd zoals cabaret, bals, sportwedstrijden en gildefeesten.
De belangstelling voor de tentoonstelling was zeer groot. Volgens een achteraf gehouden enquête onder de standhouders bleek de tentoonstelling ook een positief effect te hebben gehad op de omzet van de vertegenwoordigde handel en bedrijven.

De archieven zijn gevormd en beheerd door de secretaris J.T.H.M. Maas, die een scheiding aanbracht in het archief van het stichtingsbestuur en de archieven van de afzonderlijke comité's.
Na ontbinding van de stichting heeft Maas de archieven laten opnemen in de gemeentelijke archiefbewaarplaats van Helmond. Aan de raadpleging van die archieven zijn geen openbaarheidsbeperkende voorwaarden verbonden.
De omvang van de archieven bedraagt 1 m'.

Helmond 14-5-1981
V.B.
INVENTARIS
Kenmerken
Type archief:
Particulier
Gemeente:
Helmond
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS