Uw zoekacties: Beeldmateriaal

Beeldmateriaal

Filter: Riethovenx
beacon
1 zoekresultaat
sorteren op:
 
 
weergave:
 
 
Erfgoedstuk
INVENTARIS
3 Afbeeldingen
a Foto's
Foto
6394 H. Farman-tweedekker met als aviateur de Belg Verschaeve, waarschijnlijk op een weiland ergens in Riethoven/Dommelen , 13-11-1910
Beschrijving:
H. Farman-tweedekker met als aviateur de Belg Verschaeve, waarschijnlijk op een weiland ergens in Riethoven/Dommelen
Datering:
13-11-1910
Adres:
Bergeijk, Riethoven,
Vervaardiger:
Nuenen
Extra gegevens:
Het toestel is een H. Farman-tweedekker. In de jaren 1910-1911 vlogen enkele personen met dat type in Nederland, te weten de Nederlanders Van Meel en Wijnmalen en de Belgen Verschaeve, de Laminne en Dutrieu. Deze toestellen leken op elkaar maar hadden toch kleine verschillen, zoals beschilderingen, vorm bovenvleugel, etc. Door nu op die details te letten, kan men de mogelijkheden Van Meel, Wijnmalen, de Laminne en Dutrieu alvast schrappen. Blijft over de aviateur Verschaeve. In 1911 bezat hij echter een Farman-tweedekker waarvan het bovendek langer was dan het onderdek. Deze mogelijkheid valt dus af en het jaar 1910 blijft over. Op 11 oktober 1910 doet Verschaeve mee aan de raid van Kiewit-Hasselt naar Maastricht en beschadigt hij daar zijn Farman. Zie hiertoe de foto in het boek Een eeuw luchtvaart boven Kiewit. Bij die foto valt op dat bovenvleugel en ondervleugel even lang zijn, net als bij het toestel op uw foto.Verschaeve maakt daarna met een comité uit Valkenswaard de afspraak om op 13 november 1910 van Hasselt naar Valkenswaard te vliegen om daar te demonstreren. Die dag bereikt hij Valkenswaard niet, omdat vermoeidheid, tegenwind en invallende duisternis hem dwingen in de omgeving van Riethoven te dalen (volgens Dagblad van Noord-Brabant; de Meierijsche Courant spreekt eerder van een terrein langs de rijksweg van Borkel naar Valkenswaard, op de grens van Westerhoven en Dommelen). De storm beschadigt die nacht zijn Farman en het toestel wordt teruggebracht naar Kiewit. Nieuwe afspraken resulteren in een vliegweek te Valkenswaard van van 4 tot en met 11 december. Deze vliegweek slaagt wel.
De foto zelf is behoorlijk donker en zeer waarschijnlijk heeft de fotograferende linnenfabrikant Van Nuenen deze op het eind van die 13e november te Riethoven/Dommelen genomen."

Inlichtingen:
Wilt u meer informatie of een reproductie bestellen, neem dan contact op met infostudiezaal@rhc-eindhoven.nl
Documenttype:
Fotografische documenten
Materiaalaanduiding:
Afdruk