14 maart 2023

Donderdag 8 maart bezochten Leon Clemens, Lies en Mathieu Fransen het RHCe namens het Cultuurhuis Bergeijk. Het Cultuurhuis heeft een project opgestart om de historie van het gebied De Witrijt en De Pielis te beschrijven en verder te onderzoeken. Hun vraag was of het RHCe hen op weg kon helpen. Tips over hoe ze het beste hun onderzoek zouden kunnen aanpakken.

Uiteraard! We hebben hen zoektips gegeven en als kers op de taart een rondleiding door onze depots, waarbij we specifiek zaken uit Bergeijk, Luyksgestel, de Witrijt en De Pielis konden laten zien.

Vandaag ontvingen we een lovende reactie van Leon Clemens. Een stukje van zijn reactie delen we graag, (uiteraard met zijn toestemming):
‘Erg interessant was het geleide bezoek aan een van de archiefkamers. Ik was blij verrast daar stukken van de oude schepenbank van Bergeik te zien en het bevolkingsregister van Luyksgestel uit 1800. Ook toonde men ons knipsels van de ‘Kabouters’ van Bergeijk uit de jaren ’60. Wat een jeugdsentiment! Wat Roel van Duijn met zijn provo’s in Amsterdam waren, waren de Kabouters voor Bergeijk.

Ons bezoek toonde maar weer eens aan dat degenen die in de geschiedenis in duiken, beter kunnen duiden waarom we dingen in het heden volgens op een bepaalde manier doen. Voor ons geschiedkundig project zullen we zeker snel (digitaal) terugkeren naar het RHCe kenniscentrum.’