20 april 2023

Op 19 april bracht een delegatie van Nyrstar (de zinkfabriek in Budel Dorplein), de Heemkundekring Baronie van Cranendonck en burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck, een bezoek aan het RHCe. Zij kwamen de historische foto’s en documenten bekijken die zij recent hebben laten restaureren en in beheer hebben gegeven aan het RHCe. Tussen de waardevolle stukken bevinden zich onder andere panoramafoto’s uit 1907, gemaakt door de Luikse fotograaf Ernest Würth. Volgende stap is om de stukken te digitaliseren, zodat ze voor het grote publiek raadpleegbaar worden.

Paul Coenegracht, al bijna veertig jaar werkzaam bij Nyrstar, lichtte toe dat de foto’s tot voor kort in de gangen van het kantoor hingen. Ze waren dan ook nodig aan een opknapbeurt toe! Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben zich 3,5 maand over de foto’s ontfermd waarbij vergeling en andere schade werd aangepakt.

Tijdens het bezoek kwam het gesprek ook op filmbeelden. Zoals je misschien wel hebt gezien is BrabantinBeelden op zoek naar de alleroudste film van Brabant. Het zou zomaar kunnen dat Nyrstar het oudste filmmateriaal van Brabant heeft. Naar het schijnt hebben zij authentieke beelden uit 1900/1910.

Heb jij of ken jij iemand die filmbeelden heeft van vóór 1940? Neem dan contact met ons op! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik op de link hieronder om het hele artikel over het bezoek aan het RHCe lezen:
Unieke foto’s zinkfabriek gered van de ondergang; ‘Voor open dag ramden ze er een spijker dwars doorheen’ | Cranendonck | ed.nl

 
V.l.n.r. Toon van Cranenbroek (HKK Baronie van Cranendonck), burgemeester Roland van Kessel, Hans Klaassen en Paul Groenegracht (beiden Nyrstar)